Eenmanszaak

Er is sprake van een eenmanszaak wanneer u voor eigen rekening en risico een onderneming heeft. Er is dat geen onderscheid tussen uw ondernemingsvermogen en uw privévermogen.

Oprichting
Het is aan te bevelen om met een notaris in gesprek te gaan bij het oprichten van een eenmanszaak. De notaris kan met u meedenken of deze vorm de meest geschikte vorm voor u is. Daarnaast krijgt u advies om een eventuele gemeenschap van goederen om te zetten in huwelijkse voorwaarden.

Kamer van Koophandel
Het is verplicht om de oprichting van een eenmanszaak in te schrijven in het Handelsregister van de KvK. Het is onmogelijk om per persoon meer dan één eenmanszaak op te richten. Een eenmanszaak kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Aansprakelijkheid
Bij het runnen van een eenmanszaak ben u aansprakelijk voor alle schulden met uw gehele vermogen. Dit betekent dat schuldeisers van de eenmanszaak zich op uw privévermogen kunnen verhalen, en privéschuldeisers de bezittingen van de onderneming kunnen aanspreken. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd kan ook uw echtgenoot zijn of haar aandeel in de gemeenschappelijke bezittingen verliezen, wanneer schuldeisers de eenmanszaak aanspreken.

Vennootschap onder firma

Bij een vennootschap onder firma (vof) wordt onderscheid gemaakt tussen het vermogen van het vennootschap en de privévermogens van u en de andere firmanten.

Wat is een vof?
Wanneer u samen met andere een bedrijf wilt beginnen, dan kan dit in de vorm van een vof. Iedere firmant brengt dan geld, goederen of arbeid in. Het minimale aantal vennoten is twee. De kosten voor het oprichten van een vof zijn laag, er is namelijk geen minimumkapitaal voor nodig en het is niet verplicht om naar de notaris te gaan. U moet zich wel inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Vennootschapscontract en rol notaris
Het is aan te raden om een vennootschapscontract op te stellen voordat u start met de vof. Hierin staan alle afspraken, zoals wie wat mag doen, de inbreng van de vennoten en de winstverdeling. Hierbij stelt u zelf de 'spelregels' vast. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en op deze manier kunnen gemaakte afspraken altijd terug worden gelezen. Dit is handig op het moment dat er bijvoorbeeld een misverstand ontstaat. Ook voor het vennootschapscontract hoeft u niet verplicht naar de notaris, maar een notaris kan u hierin wel goed adviseren.