Trouwen

De meeste mensen in Nederland kiezen ervoor om te trouwen om hun relatie officieel te maken. De wet regelt automatisch een aantal zaken voor u als u trouwt.

Wat is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen?

Sinds 1 januari 2018 trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Dit komt erop neer dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen hierop zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk. Dit blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. 

Algehele gemeenschap van goederen

Indien u voor 1 januari 2018 ben getrouwd zonder voorwaarden, dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 2018 geldt verandert hier niets aan.

Huwelijkse voorwaarden maken

Zelf bepalen wat u wel en niet deelt? Dat kan. In huwelijkse voorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke niet. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen dat alles van u samen is. Bij de notaris kunt u de huwelijkse voorwaarden laten opstellen.

Internationaal huwelijk

Heeft een van de partners een andere nationaliteit of heeft u samen in het buitenland gewoond? Dan kan het zo zijn dat er voor uw huwelijk het recht van een ander land gelden. 

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn bijna hetzelfde. In beide gevallen moet u eerst aangifte doen bij de gemeente. Vervolgens ondertekenen jullie op het gemeentehuis de huwelijksakte in het bijzijn van getuigen. De verschillen van een huwelijk met een geregistreerd partnerschap:

  • Het geven van een jawoord is bij een geregistreerd partnerschap niet nodig
  • Het beëindigen van een huwelijk kan alleen via de rechter

Onze mensen

Ilsha Thümann
Notarisklerk