Voogd benoemen

Het kan gebeuren dat u en uw partner komen te overlijden en u nog kinderen jonger dan 18 jaar heeft. Heeft u voor deze situatie geen testamentaire regeling, dan wijst de kantonrechter een voogd aan. Wie dat wordt is vooraf niet duidelijk.

Voogdij

Als u zelf wilt bepalen wie voor uw kinderen gaat zorgen en wie hen gaat opvoeden kunt u zelf een voogd benoemen door een testament te maken. Eventueel kunt u ook denken aan een opvolgende voogd. De taak van de voogd stopt als uw kind 18 jaar wordt en volwassen is.

Bewind

Uw kinderen gaan bij uw overlijden waarschijnlijk wel vermogen van u erven en het kan zijn dat u het beheer van dat vermogen niet aan de door u benoemde voogd wil overlaten. Speciaal voor dat vermogensbeheer kunt u dan een bewindvoerder benoemen. Ook kan het zo zijn dat u het beheer over het vermogen van uw kinderen langer wilt laten doorlopen dan tot hun 18e verjaardag, zodat zij alleen in overleg met de bewindvoerder over het vermogen kunnen beschikken. Het bewind kunt u dan laten doorlopen tot bijvoorbeeld hun 25e verjaardag.

Voogdijregeling

Een goede voogdijregeling wordt in het ideale geval ondersteund door een verzekering die voorziet in financiële ondersteuning van de voogden. Want kinderen kosten veel geld: dagelijkse verzorging, kleding, sporten, hobby’s, uitjes….Ook komen vaak investeringen als verhuizen naar een grotere woning en de aanschaf van een ruimere auto om de hoek kijken.

Onze mensen

Ilsha Thümann
Notarisklerk