Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning krijgt u in de meeste gevallen te maken met overdrachtsbelasting. Tot eind 2020 was dat altijd 2% van de woningwaarde. Sinds 1 januari 2021 gelden er verschillende tarieven voor verschillende doelgroepen.

De eerste drie maanden van 2021 betaalden kopers die op dat moment jonger waren dan 35 jaar geen overdrachtsbelasting. Sinds 1 april 2021 geldt dit alleen voor woningen die goedkoper zijn dan €400.000,00. De leeftijdsgrens blijft hierbij hetzelfde. Indien u 35 jaar of ouder bent of een woning koopt die duurder is dan €400.000,00, dan betaalt u toch 2% overdrachtsbelasting. Gaat u zelf niet in de woning wonen? Dan moet u 8% overdrachtsbelasting betalen.

Voorwaarden

Behalve de leeftijdseis moet u ook nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen, om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Indien u aan alle voorwaarden voldoet, moet u nog wel het een en ander voorbereiden voor u naar de notaris gaat. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet u onder andere de 'Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling' invullen en ondertekenen. De ondertekende verklaring moet minstens twee werkdagen voor de overdracht van de woning aan uw notaris worden overhandigd. De notaris regelt de formaliteiten en voegt uw verklaring bij de akte. Is de verklaring te laat voor de overdracht? Dan betaalt u 8%! 

Tarief van 2% of 8%

Indien u niet aan de voorwaarden voldoet, betaalt u 2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Dit is alleen het geval als u er zelf gaat wonen. Gaat u er niet zelf wonen, dan betaalt u 8%. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat beleggers woningen kopen om te verhuren en de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt verbeteren.

Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief

Als u zelf in de woning gaat wonen en gebruik wilt maken van 2% overdrachtsbelasting, dan moet u de 'Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief (2 procent)' van de Belastingdienst invullen en ondertekenen. De ondertekende verklaring moet minstens twee werkdagen voor de overdracht van de notaris gegeven zijn. De notaris regelt de formaliteiten en voegt uw verklaring bij de akte. Bent u te laat hiermee, dan betaalt u 8%. 

Onze mensen

Quirine Claas
Notaris
Karin Lissenburg
Karin Lissenburg
Notarisklerk
Joyce Luijsterburg
Notarisklerk
Tine Ramstijn
Notarisklerk
Sylvia van der Meijden
Notarieel medewerker
Evy Maas
Evy Maas
Notarieel medewerker
Ethel 't Gilde
Notarieel medewerker