Overdrachtsbelasting

Het kabinet wil de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting is daarom vanaf 1 januari 2023 omhoog gegaan van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze onde bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven 2% overdrachtsbelasting betalen.

Voorwaarden

Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 440.000. De kopers moeten voldoen aan voorwaarden. Zo moeten ze bij een notaris beloven dat ze zelf in de woning gaan wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden.

Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Indien u aan alle voorwaarden voldoet, moet u nog wel het een en ander voorbereiden voor u naar de notaris gaat. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet u onder andere de 'Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling' invullen en ondertekenen. De ondertekende verklaring moet minstens twee werkdagen voor de overdracht van de woning aan uw notaris worden overhandigd. De notaris regelt de formaliteiten en voegt uw verklaring bij de akte. Is de verklaring te laat voor de overdracht? Dan betaalt u 10,4%! 

Tarief van 2% of 10,4%

Indien u niet aan de voorwaarden voldoet, betaalt u 2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Dit is alleen het geval als u er zelf gaat wonen. Gaat u er niet zelf wonen, dan betaalt u 10,4%. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat beleggers woningen kopen om te verhuren en de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt verbeteren.

Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief

Als u zelf in de woning gaat wonen en gebruik wilt maken van 2% overdrachtsbelasting, dan moet u de 'Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief (2 procent)' van de Belastingdienst invullen en ondertekenen. De ondertekende verklaring moet minstens twee werkdagen voor de overdracht van de notaris gegeven zijn. De notaris regelt de formaliteiten en voegt uw verklaring bij de akte. Bent u te laat hiermee, dan betaalt u 10,4%. 

Onze mensen

Quirine Claas
Notaris
Karin Lissenburg
Karin Lissenburg
Notarisklerk
Joyce Luijsterburg
Notarisklerk
Tine Ramstijn
Notarisklerk
Sylvia van der Meijden
Notarieel medewerker
Evy Maas
Evy Maas
Notarisklerk
Ethel 't Gilde
Notarieel medewerker