BV verkopen: één BV is geen BV

Vermogen verdelen
Als een BV wordt verkocht, verkoop je al je aandelen en daarmee je privévermogen. Zijn je aandelen verkocht, dan betaal je bij verkoop belasting over de winst. Het is echter ook mogelijk om de BV te splitsen. Je bedrijf bestaat dan uit een holding en uit een werkmaatschappij. Je kunt je vermogen gaan verdelen over deze twee entiteiten. Zo kun je ervoor kiezen om de winst, de reserves, je pensioenvermogen en je kantoorpand in de holding onder te brengen. De bedrijfsactiviteiten en de arbeidscontracten zitten in de werkmaatschappij.

Twee voordelen van splitsen BV
Het splitsen van een BV levert twee belangrijke voordelen op: Allereerst kun je flexibeler zijn in de manier waarop je je bedrijf op de markt brengt. Zo kun je invloed uitoefenen op de vraagprijs door de BV bijvoorbeeld met of zonder het kantoorpand te verkopen.

Daarnaast biedt het splitsen van de BV fiscale voordelen: de winsten die in de werkmaatschappij zijn gemaakt, kunnen belastingvrij naar de holding worden gehaald. Bij verkoop van de werkmaatschappij hoeft nog geen belasting betaald te worden over de winst.

Overweeg je je bedrijf te verkopen, bedenk dan of de huidige constructie van je BV optimaal is om deze te verkopen. In het meest ideale geval denk je hier zelfs al over na bij het oprichten van de BV. Je notaris kan je hierover adviseren.

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze specialisten, zij helpen je graag verder!

Contact opnemen