Check, check, doublecheck

Vorige keer heb ik het gehad over de hypotheekakte. Wat is het, wat staat erin en wat sluit je eigenlijk af? Maar wat is de rol van een notaris als je eenmaal de koopovereenkomst hebt getekend? Dan is het aan de notaris om op zoek te gaan naar bijzonderheden, naar de zogenaamde ‘adder(tje)s onder het gras’. Zodat je zeker weet dat wanneer jij bij de notaris aanschuift om definitief voor de overdracht van de woning te tekenen, écht alles in orde is.

Bijzonderheden in een koopovereenkomst

Die bijzonderheden zitten meestal aan de kant van de verkoper. Is hij – of zij – bijvoorbeeld überhaupt wel bevoegd om de woning over te dragen? Je neemt als koper maar aan dat dat het geval is, maar is dat wel zo? Als de woning toebehoorde aan iemand die is overleden, is het niet automatisch zo dat de erfgenamen bevoegd zijn om de woning over te dragen. Je kunt ook te maken hebben met een verkoper die na de verkoop van de woning failliet is verklaard en in de schuldsanering zit. Dan ben je niet meer bevoegd om dingen alleen te regelen. Soms staat dat wat wordt verkocht bij het Kadaster niet volledig op naam van eigenaar, wat kan zorgen voor misverstanden. Denk bijvoorbeeld aan het wat we in de volksmond ‘landjepik’ noemen, waarbij groenstrookjes van de gemeente in de loop van de tijd bij de tuin van een woning zijn getrokken. Ook komen er weleens vergissingen voor in een koopovereenkomst, waarbij de verkoper denkt dat er bepaalde rechten zijn en dat bij het Kadaster blijkt dat de situatie anders is.

Vergeten woning

Zo heb ik eens meegemaakt dat een woonwinkelpand werd verkocht, dat bij het Kadaster op naam bleek te staan van een stichting die niet meer bestond. De bestuurders hadden de stichting opgeheven en al het geld dat vrijkwam netjes gestort naar de rechthebbende, in dit geval de gemeente. Ze waren alleen even vergeten dat er nog een pand op naam van de stichting stond. Vraag me niet hoe het kan, maar het gebeurt dus. Hoe los je dat op? Daar komt onze creativiteit om de hoek kijken. In dit geval moest de liquidatie van de stichting heropend worden door de rechtbank, zodat iemand benoemd kon worden die vervolgens het pand kon overdragen.

Onwillende ex-echtgenote

Op dit moment hebben we ook te maken met een interessant geval. Iemand verkoopt zijn huis aan een zojuist gescheiden man. De man tekent de koopovereenkomst. Hij is daarbij voornemens de overwaarde op zijn eigen woning – die hij en zijn ex te koop hebben gezet – te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Dat zou geen enkel punt moeten zijn, mits zijn ex-echtgenote daaraan wil meewerken. Dat wil zij niet. Als verkoper kan je daardoor mooi in de penarie komen. Dit geval loopt al bijna een jaar en we weten nog steeds niet of de koop door kan gaan. Ondertussen stijgt de rente maar door.

Zorgen dat het niet spannend wordt

Kortom, we komen soms vreemde dingen tegen waar je als koper niet echt op zit te wachten. Doordat zo’n koopovereenkomst helemaal uit te pluizen, voorkomen we dat de koper met spannende dingen wordt geconfronteerd. Ik schat dat we zeker een tot twee keer per week dingen tegenkomen die onduidelijk zijn. Gelukkig zijn het meestal relatief eenvoudige dingen die we snel kunnen ophelderen. Zo hoeven we op het moment dat we aan tafel gaan voor de overdracht alleen nog maar simpele dingen te bespreken. Of het lampje van de achtergebleven koelkast het wel doet, of de cv-ketel niet is kapotgevroren en of de rubberen tuintegels onder schommel wel echt zijn blijven liggen. Om maar eens iets te noemen… Benieuwd wat de notaris nog meer doet bij de aan- of verkoop van een woning? Kijk dan even dit filmpje.

Nieuwsgierig

Heb je nog vragen over de hypotheekakte of de koopovereenkomst? Heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.