Vragen over onterven

‘Veel mensen denken dat ze hun kinderen niet kunnen onterven. De Nederlandse wetgeving beschermt een kind inderdaad. Maar je kunt het bedrag dat geërfd gaat worden wél beperken tot de legitieme portie. De legitieme portie is het gedeelte van de erfenis vanuit de ouder waarop het kind áltijd recht heeft’, aldus Myriam.

Een voorbeeld:
Stel dat er 3 erfgenamen zijn waarvan het kind er één is, dan heeft het kind recht op 1/3edeel van de nalatenschap. Wanneer je een kind onterft, dan krijgt het nog de helft daarvan. In ons voorbeeld is dat 1/6e deel.

Let op:
Een legitieme portie kan alleen over geld gaan. Niet over ander bezit zoals sieraden, kunststukken of zaken van emotionele waarde zoals fotoalbums.

Vragen over voogdij en bewind

Myriam: ‘Verder krijg ik vaak vragen over voogdij en bewind. Mensen willen dan bijvoorbeeld regelen wat er gebeurt met minderjarige kinderen als hen iets overkomt.’

Voogdij: wie gaat er voor jouw kinderen zorgen?

Voogdij gaat over wie er voor jouw kinderen gaat zorgen op het moment dat je dat zelf niet kunt. Dat kun je vastleggen in een testament.

Bewind: wie beschikt er over het vermogen?

Bewind regelt dat kinderen tot een bepaalde leeftijd niet zelf over een door erfenis verkregen vermogen kunnen beschikken.

Myriam: ‘Zo voorkom je bijvoorbeeld dat jouw spaargeld wordt besteed aan die snelle sportauto. Terwijl het kind dit bedrag op latere leeftijd waarschijnlijk anders had aangewend. Ook een nalatenschap aan kleinkinderen kun je prima op deze manier regelen. In dat geval bepalen grootouders dat de ouders, tot de kleinkinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt, mee kunnen beslissen over wat er met het uit erfenis verkregen vermogen gebeurt.’

Vragen over tweetrap in geval van scheiding

‘Mensen die gescheiden zijn vragen zich ook vaak af wat er gebeurt als het kind dat jouw erfenis heeft gekregen overlijdt. Wanneer je niets regelt dan kan het zo zijn dat  je erfenis naar je ex-partner gaat. En dat is meestal niet wenselijk. Ook dat zijn regelingen die prima in een testament op te nemen zijn.’

Kunnen anderen je testament inzien?

‘Ook vragen mensen ons vaak of anderen je testament in kunnen zien nog vóór je overlijdt. Dat is niet zo, er is geen openbaar testamentenregister. Een testament is, en dan alleen nog door de belanghebbenden, pas in te zien op het moment dat iemand overleden is. Wij mogen als notariskantoor niets zeggen over de inhoud van een specifiek testament. Ook niet als iemand met een goed verhaal naar ons kantoor belt. Of je wel of niet van tevoren openheid van zaken geeft is jouw eigen keuze’, besluit Myriam.

Meer weten?

Wil je meer informatie? Of heb je een vraag? Dat kan! Neem contact met ons op. We helpen je graag.