Gemeenschap van goederen tenzij anders vastgelegd

Als je voor 2018 in het huwelijksbootje stapte – of een geregistreerd partnerschap aanging –, trouwde je in gemeenschap van goederen. Dat betekende alles delen, in voor- en in tegenspoed, dus ook als er sprake was van een scheiding. Heel duidelijk en heel overzichtelijk. Wilde je dat niet, dan moest je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Onze regering vond de Nederlandse wet in dat opzicht een beetje ouderwets in vergelijking met de rest van de wereld, waar de situatie over het algemeen precies andersom is. Wie gaat trouwen houdt de eigen bezittingen, wil je meer delen, dan ga je naar de notaris.

Wet Beperkte gemeenschap van goederen

Nederland zou Nederland niet zijn, als we niet zouden polderen. De regering heeft dan ook een echte polderoplossing in de wet opgenomen, die eigenlijk vlees noch vis is: de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Volgens deze wet blijven alle bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd, privé. Alles wat je op de huwelijksdag krijgt of daarna opbouwt, dat is gezamenlijk.

Verwarring

Deze wet, die sinds 1 januari 2018 geldt, schept veel verwarring, en dat begrijpen we. Het is ook niet heel eenvoudig. Denk maar aan een bankrekening op jouw naam die je hebt voor het huwelijk, die bankrekening is van jou en al het geld dat erop staat ook. Maar het loon dat je een dag na het huwelijk gestort krijgt, dat is ineens gezamenlijk. Als jullie wegen zich op een gegeven moment scheiden, kan dat weleens tot problemen gaan leiden. En stel je eens een ondernemer voor, die voor het huwelijk al ondernemer was, wiens partner na een aantal gelukkige huwelijksjaren toch een scheiding aanvraagt. Die denkt dan wellicht: het grootste deel van de onderneming is opgebouwd gedurende het huwelijk, dus nu we gaan scheiden krijg ik ook een deel van het miljoenenbedrijf. Die partner komt van een koude kermis thuis, want een onderneming valt niet onder de beperkte gemeenschap van goederen als deze onderneming al bestond voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor ondernemers (en echtgenoten met schulden) is de nieuwe wet oppassen geblazen, schuldeisers kunnen zich verhalen op het gezamenlijke bezit. Daarbij komt nog dat de onderneming (of een deel van de waarde) verdeeld moet worden bij scheiding.

Jaarafsluiting

Als je niet al je uitgaven en inkomsten heel goed administreert, dan heb je dus geen idee waar je aan toe bent bij een scheiding. En er zijn maar weinig stellen die uitblinken in administratiedrift en het einde van elk jaar afsluiten met allerlei lijstjes tussen de oliebollen en de champagneglazen. Ons advies is heel simpel: laat je heel goed voorlichten als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Een deel van de mensen heeft helemaal niet opgelet en denkt nog steeds in gemeenschap van goederen gehuwd te zijn. Een ander deel denkt nu wettelijk op huwelijkse voorwaarden te zijn gehuwd, terwijl dat ook niet het geval is. Gemiddeld duurt een huwelijk een jaar of acht, dus we verwachten dat er nog wel wat tikkende tijdbommen rondlopen. En dan hebben we het niet alleen over mensen die schuldeisers achter zich aan hebben...

Meer weten?

Ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Laat je even voorlichten hoe je jullie afspraken zo goed mogelijk vastlegt. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is als ooit de potten en pannen door de kamer vliegen. Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op!