Hypotheek afgelost? Vergeet het kadaster niet

Aflossen is slimmer
Soms denken mensen dat het slim is een klein deel van hun hypotheek in stand te houden en niet alles af te lossen. In werkelijkheid heeft dat weinig zin, tenzij je liever wat spaargeld achter de hand houdt en niet je laatste centen in je hypotheek wil stoppen. Want dat is het enige ‘nadeel’ van je hypotheek aflossen, het afgeloste bedrag is niet zomaar beschikbaar, wat met spaargeld een stuk eenvoudiger is. Het voordeel daarentegen van je hypotheek aflossen is dat het je maandlasten verlaagt en op die manier eigenlijk meer oplevert dan sparen. Bovendien is er kans dat je recht hebt op een extra aftrekpost omdat je geen eigenwoningschuld meer hebt.

Paarse krokodil
Op het moment dat je je hypotheek hebt afgelost, is er echter een ding wat je niet moet vergeten: je moet nadenken of je je hypotheek wil laten verwijderen in het hypotheekregister bij het Kadaster. Dat doe je door een royementsakte te laten opstellen. Dit is niet verplicht op het moment dat je je hypotheek volledig aflost, maar wel op het moment dat je je woning wil verkopen. Zeker als de aflossing wat langer geleden heeft plaatsgevonden, kan de bank niet altijd meer de gegevens over de aflossing terugvinden. Dan komt de paarse krokodil uit de kast. Stel: je hebt tien jaar geleden je hypotheek afgelost, en gaat je huis verkopen. Dan moet de notaris die de overdracht doet, zorgen dat de hypotheek uit het hypotheekregister van het Kadaster is. Hij stuurt een brief naar de bank om de volmacht te laten tekenen dat de hypotheek bij het Kadaster doorgehaald mag worden. Als de bank de aflossing niet kan vinden, moet de bank in de archieven gaan zoeken, en dat kan best even duren. Als je geld hebt geleend van een particulier, kan de situatie nog nijpender worden. Houdt die particulier wel goed zijn archieven bij? Is de persoon in kwestie überhaupt nog in leven op het moment dat jij je huis wil verkopen? Lukt het je niet je hypotheek te laten verwijderen bij het Kadaster, kan je huis simpelweg niet overgedragen worden.

Kleine lettertjes
Soms is het juist handig je hypotheek niet te laten verwijderen bij het Kadaster, bijvoorbeeld als je later bij dezelfde bank een nieuwe lening af zou willen sluiten. Maar hoe het ook zij, zorg dat je de spullen van de bank goed bewaart, zodat je altijd kunt aantonen dat je je hypotheek hebt afgelost, en als je zeker weet dat je niet meer bij die bank wil gaan bijlenen, is het slim om direct de hypotheek bij het Kadaster te laten verwijderen. Daar moet je wel de notaris apart opdracht voor geven. Dat staat in de kleine lettertjes die de bank je laat ondertekenen bij het afsluiten van de hypotheek, maar daar leest vrijwel iedereen overheen.

Meer weten?
Heb je nog vragen over de hypotheek? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen