Voorkom onverwachte situaties

Je gaat samenwonen met je Grote Liefde. Geweldig. Het laatste waar je over wilt nadenken is een mogelijke relatiebreuk of – erger nog – een overlijden. Toch is het belangrijk om daar even bij stil te staan. Zonder de juiste documenten kunnen er onverwachte en vervelende situaties ontstaan. Wettelijk gezien is er voor samenwonende stellen nauwelijks iets geregeld als een van beide partners overlijdt. Het aandeel van je partner in jullie gezamenlijke bezittingen, zoals de woning, gaat dan automatisch naar de wettelijke erfgenamen. Dit kan in theorie betekenen dat je hele schoonfamilie met de koffers op de stoep staat. Zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen, maar het is wel belangrijk te beseffen dat de beschikkingsbevoegdheid niet automatisch bij de langstlevende partner ligt. Zelfs als je de woning wilt verkopen, heb je de medewerking van je schoonfamilie nodig. Met de juiste notariële documenten kun je dergelijke ongewenste situaties voorkomen.

Wanneer is een samenlevingscontract voldoende?

Als je geen kinderen hebt, kan een samenlevingscontract volstaan. Hierin regel je onder andere dat het gezamenlijke vermogen bij overlijden naar de langstlevende partner gaat. Dit geldt enkel voor het gezamenlijke vermogen, wat het vermogen inhoudt waarover in het samenlevingscontract is overeengekomen dat het van beide partners is. Een samenlevingscontract biedt niet alleen duidelijkheid bij overlijden, maar ook bij een eventuele relatiebreuk. Het verkleint de kans op eindeloze ruzies en biedt rust en helderheid in situaties waarin je dat het hardst nodig hebt.

Wanneer moet je nadenken over een testament?

Als je kinderen hebt, is ook een testament noodzakelijk om de langstlevende goed verzorgd achter te laten. Dit voorkomt dat kinderen direct hun erfdeel opeisen of een aanspraak maken op hun legitieme portie, wat kan leiden tot gedwongen verkoop van bezittingen. Om dit te voorkomen, kun je in het testament laten vastleggen dat de kinderen moeten wachten op hun erfdeel totdat ook de langstlevende partner is overleden. Gedurende deze periode behoudt de langstlevende partner het recht om alle bezittingen te gebruiken en te besteden

Ook zonder kinderen is een testament waardevol

Zelfs zonder kinderen kan een testament een slimme keuze zijn. Met alleen een samenlevingscontract gaan de gezamenlijke bezittingen in het geval van een overlijden alleen naar de familie van de langstlevende partner. Stel je voor dat jij en je partner betrokken raken bij een ernstig ongeval. Als een van jullie overlijdt, gaat alles naar de langstlevende. Maar als die kort daarop ook overlijdt, profiteert alleen zijn of haar familie daarvan. Met een testament kun je ervoor zorgen dat de nalatenschap toch eerlijk wordt verdeeld over beide families.

Wacht niet af, neem actie

Het is begrijpelijk dat je denkt dat dit soort zaken later wel geregeld kunnen worden, zeker als je nog jong bent. Maar je kent het gezegde: van uitstel komt afstel. Het opstellen van een samenlevingscontract en testamenten is een belangrijke stap naar gemoedsrust en zekerheid voor de toekomst. Neem vandaag nog de eerste stap richting een goed geregelde toekomst samen.

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het opstellen van een samenlevingscontract of testament? Onze ervaren medewerkers en notarissen staan klaar om je te begeleiden en te adviseren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag verder op weg naar een succesvolle en gelukkige toekomst samen!

Joyce Luijsterburg, Notarisklerk bij Sauer & Oonk Adviseurs en Notarissen