1. Wees alert op (verborgen) gebreken

Het is belangrijk dat het huis dat je koopt, normaal gebruikt kan worden. Maar wat als er (verborgen) gebreken zijn? De verkoper is verplicht je te informeren over eventuele gebreken aan het huis. Deze informatieplicht geldt niet als de gebreken overduidelijk zijn. Als je pas na de aankoop achter verborgen gebreken komt, is het soms lastig om te achterhalen of de verkoper hier al dan niet van op de hoogte was.

2. Onderzoeksplicht: jouw rol als koper

Bij de aankoop van een huis heb je ook een eigen verantwoordelijkheid: de onderzoeksplicht. Wil je verbouwen? Check dan bij de gemeente of je daar toestemming voor hebt. Het is ook jouw taak om overduidelijke gebreken te signaleren en hierover afspraken te maken met de verkoper. Wil je zeker weten dat niets aan je aandacht ontsnapt? Laat dan een grondige bouwtechnische keuring doen. Wees je ervan bewust dat een oudere woning meer (verborgen) gebreken kan hebben, vanwege jarenlang gebruik, waar je de verkoper niet altijd op kunt aanspreken.

3. Gebreken na de overdracht

Maar wat als er na de overdracht van het huis toch nog gebreken aan het licht komen? Neem allereerst contact op met de verkoper om te kijken of er mogelijkheden zijn om deze problemen op te lossen. Of hij of zij ook echt aansprakelijk is, hangt óók af van jouw eigen inspanningen. Als je niet voldoende onderzoek hebt gedaan naar de staat van het huis, kan het moeilijk zijn om de verkoper later aansprakelijk te stellen.

4. De notaris: jouw gids in de juridische jungle

De notaris speelt een cruciale rol in het identificeren van eventuele valkuilen en 'addertjes onder het gras' in het traject vóór de eigendomsoverdracht van de woning. Daarover schreef notaris Eric Sturkenboom eerder al een blog. Van de bevoegdheid van de verkoper tot de registratie bij het Kadaster, de notaris zorgt ervoor dat alle juridische aspecten correct worden afgehandeld. Hierdoor kun je met vertrouwen je nieuwe woning betrekken.

N.B.:

Bij de aankoop van een appartement komen nog extra aandachtspunten om de hoek kijken. Hierover in een volgende blog meer.

Meer weten?

Bij Sauer & Oonk begrijpen we dat het kopen van een huis een spannende reis kan zijn. Onze ervaren medewerkers en notarissen staan klaar om je te begeleiden en te adviseren, zodat jouw huisaankoop soepel en zorgeloos verloopt. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Jouw droomhuis is misschien dichterbij dan je denkt.

Met vriendelijke groet,

Joyce Luijsterburg, Notarisklerk bij Sauer & Oonk Adviseurs en Notarissen