De basis van belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken klinkt misschien als een taai onderwerp, maar in de praktijk valt het allemaal reuze mee. Elk jaar stelt de overheid een bedrag vast dat je belastingvrij mag schenken. Dit betekent dat de ontvanger geen schenkbelasting betaalt over dit bedrag. Een prachtige kans om te geven zonder fiscaal gedoe.

Vrijstellingen in 2024: ken de cijfers

Voor 2024 zijn de schenkingsvrijstellingen weer iets verhoogd. Aan je kind mag je bijvoorbeeld €6.633 belastingvrij schenken. Voor andere dierbaren ligt dit bedrag op €2.658. Als je hier rekening mee houdt, kun je maximaal schenken zonder een onverwachte blauwe brief op de deurmat.

Eenmalige hoge vrijstelling: een unieke kans

Heb je een kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je eenmalig een groter bedrag schenken. Voor de financiering van onderwijskosten kun je een schenking doen tot €66.268. Deze optie is van toepassing op studies met jaarlijkse kosten boven de €20.000. Aan deze keuze zijn extra voorwaarden verbonden, zo moet je de schenking laten vastleggen bij een notaris. Als het niet gaat om onderwijs, kun je tot €31.813 schenken. Hierbij kun je zelf aangeven of deze schenking voor een specifiek doel bestemd is of niet. Is je kind nog geen 18, maar zijn of haar partner wel? Dan kun je alsnog van deze vrijstelling gebruikmaken.

Eenmalig is eenmalig

Het is belangrijk om te onthouden dat deze eenmalige schenkingen letterlijk eenmalig zijn. Als je bijvoorbeeld besluit nu €25.000 te schenken onder deze regeling, kun je niet later nog eens het resterende bedrag van de vrijstelling benutten. De precieze voorwaarden vind je op de site van de Belastingdienst.

Slim schenken: wat mag wel en niet

Ook het combineren van vrijstellingen is niet toegestaan. Als je in 2024 gebruik maakt van de eenmalige hoge vrijstelling, kun je niet ook nog eens het jaarlijkse belastingvrije bedrag schenken in 2024, dan moet je een jaartje wachten.

Bijzondere vrijstellingen: uitzonderingen op de regel

Er zijn situaties waarin je mogelijk meer kunt schenken dan je denkt. Denk aan schenkingen voor het aflossen van schulden, giften vanuit het buitenland of vanwege een morele verplichting. Deze bijzondere vrijstellingen bieden extra mogelijkheden, mits je voldoet aan de voorwaarden.

Schenken voor een eigen woning vervallen

In 2024 is de specifieke belastingvrije schenking voor de aankoop of verbetering van een eigen woning niet langer beschikbaar. Als je (klein)kind al vóór 2024 een dergelijke schenking heeft ontvangen en deze nog niet heeft gebruikt, is het belangrijk om te weten dat dit bedrag uiterlijk op 31 december 2025 besteed moet zijn aan de eigen woning.

In het kort: de schenkingsvrijstellingen voor 2024

  • Jaarlijks ouder(s) aan kind: €6.633
  • Eenmalig ouder(s) aan kind: €31.813
  • Eenmalig ouder(s) aan kind voor studie: €66.268
  • Eenmalig voor eigen woning: vervallen
  • Jaarlijks aan dierbare (geen kind): €2658

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het plannen van je schenking? Sauer & Oonk adviseurs en notarissen staan klaar om je te begeleiden. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en maak van jouw schenking een doordachte en betekenisvolle gift.

Met vriendelijke groet,

Ilsha Thümann, notarisklerk bij Sauer en Oonk Adviseurs en Notarissen