Verklaring van erfrecht en wijziging tenaamstelling

Bij het erven van een woning is altijd een verklaring van erfrecht nodig. Deze verklaring is essentieel omdat de woning op naam van de overledene staat bij het kadaster. Om de tenaamstelling te wijzigen en de woning daarna te kunnen verkopen of behouden, is een verklaring van erfrecht noodzakelijk. Het is belangrijk om te beseffen dat zonder een verklaring van erfrecht de woning nog steeds op naam van de overledene blijft staan en je niet kunt handelen als eigenaar.

Een hypotheekschuld is ook een schuld

Het erven van een woning kan zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen. Als je een woning erft, erf je meestal ook de hypotheekschuld. Uit ervaring weten wij dat mensen zich dat vaak niet beseffen. Ze beschouwen de hypotheekschuld niet als een schuld, terwijl dat het wel is.

Het erven van een woning kent ook voordelen

Veel mensen realiseren zich niet welke voordelen het erven van een woning met zich mee kan brengen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je twee broers hebt en de laatste ouder overlijdt. In dat geval erven jullie met z'n drieën een woning. Als een van de kinderen het huis graag wil hebben en het wil kopen, kun je dit regelen door middel van een akte van verdeling. Hierbij draag je de woning over aan een van de erfgenamen en koopt deze persoon de andere twee uit. Doordat er geen sprake is van een formele overdracht, hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Dit betekent dus dat je een woning die je erft niet per se moet verkopen, maar deze ook kunt overnemen. Je bent vrij om met de geërfde woning te doen wat je wilt en dit brengt mogelijkheden met zich mee.

Advies en bewustwording

Het is essentieel om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en risico's van het erven van een woning. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat een verklaring van erfrecht altijd noodzakelijk is, zelfs als je de enige erfgenaam bent. Het kadaster zal niet automatisch de tenaamstelling aanpassen, wat voor problemen of extra kosten kan zorgen op het moment dat je de woning wilt verkopen.

Risico’s van online verklaring van erfrecht aanvragen

Je kunt soms ook online een verklaring van erfrecht aanvragen. 'Goedkope' online diensten informeren je echter niet over de mogelijke risico's en voordelen. Wees je hiervan bewust, met name over de risico's en de mogelijkheden die gepaard gaan met bijvoorbeeld het erven van een woning.

Meer weten?

Het erven van een woning brengt specifieke verplichtingen en kansen met zich mee. Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over de juridische en financiële aspecten voordat je beslissingen neemt. Of je nu behoefte hebt aan advies of op zoek bent naar een betrouwbare notaris, neem contact met ons op. We helpen je graag.