Levenstestament versus bewindvoering

Ongeacht je huidige situatie, is het altijd slim om over je toekomst na te denken. Een levenstestament geeft je de mogelijkheid om je eigen pad te blijven volgen, ook als de omstandigheden je minder goed gezind zijn. Met een levenstestament geef je iemand die je vertrouwt de bevoegdheid om beslissingen uit jouw naam te nemen. Daarbij leg je zelf vast om welke beslissingen dat gaat en wie die beslissingen voor je mag nemen. Dat brengt rust en verzekert je ervan dat jouw belangen in vertrouwde handen blijven. Doe je dat niet, kan het zijn dat er iemand anders de beslissing voor je maakt, bijvoorbeeld indien je onder bewind wordt gesteld. Dat kent een aantal nadelen. Zo mag je bijvoorbeeld in principe geen schenkingen doen en moeten uitgaven boven een bepaald bedrag aan de rechter worden voorgelegd. Je verliest dan dus zeggenschap over je financiën.

Stichting Sober. Betrouwbare partner en onafhankelijk toezicht

Maar wat als er niemand in je omgeving is om deze verantwoordelijkheid te dragen? Dan kun je ook de notaris vragen. Sauer en Oonk heeft hiervoor Stichting SOBER opgericht. Stichting Sober kan als onafhankelijke partij het beheer van financiële zaken uitvoeren en op een professionele en integere wijze toezicht houden, uiteraard met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving. Stichting Sober kan ook helpen bij het beheren van administratie en het doen van o.a. belastingaangiften en kunnen zo de financiële administratie uit handen nemen. Als wij daarvoor worden ingeschakeld, gaan we eerst met de klant om tafel zitten om de wensen, behoeften en mogelijkheden te bespreken, rekening houdend met de individuele omstandigheden en – veranderingen in – inkomens- en uitgavenpatronen.

Handel op tijd

Het levenstestament is een krachtig hulpmiddel om de regie over je eigen leven te behouden. Het geeft je de mogelijkheid om te bepalen wie jouw belangen behartigt als je het zelf niet meer kan. Wacht niet tot het te laat is. Neem vandaag nog contact op met de notaris, voor je eigen gemoedsrust en die van je dierbaren.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het levenstestament en de rol van Stichting Sober? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin we je vragen beantwoorden en adviseren over jouw specifieke situatie.

Demi Muller, notarieel medewerker bij Sauer en Oonk Adviseurs en Notarissen