Geen automatisch erfrecht bij ongehuwd samenwonen

Als je niet gehuwd bent en geen samenlevingscontract of testament hebt, ben je geen erfgenaam van je partner. Dit betekent dat, als er onverhoopt iets gebeurt met je partner, je achteraan in de rij staat, na familieleden en zelfs na de Nederlandse staat. Dat kan in de praktijk betekenen dat je de familie van je overleden partner moet vragen of je alstublieft in jullie gezamenlijke woning mag blijven wonen.

De noodzaak van een goed samenlevingscontract

Het opstellen van een samenlevingscontract is essentieel om ervoor te zorgen dat bezittingen bij de achterblijvende partner terechtkomen. Als je partner wegvalt, valt er ook een inkomen weg. Daarom is het belangrijk zeker te stellen dat je recht hebt op nabestaandenpensioen, te ontvangen vanaf de datum van overlijden van je partner. In pensioenregelingen worden gehuwden of geregistreerde partners altijd als partner gezien voor het partnerpensioen. Bij ongehuwd samenwonenden zonder samenlevingscontract heb je geen recht op partnerpensioen.

Voorkom hoge erfbelasting

Zonder samenlevingscontract wordt de achterblijvende partner door de belastingdienst geconfronteerd met een hoge erfbelasting van 30 tot 40 procent. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een notarieel samenlevingscontract op te stellen en elkaar als fiscale partners te erkennen, waardoor je geen erfbelasting hoeft te betalen (vrijstelling ruim €700.000,-).

Vier verrassingen bij het ontbreken van een samenlevingscontract

Als je geen samenlevingscontract hebt, kun je dus te maken krijgen met vier onaangename verrassingen:

Verrassing 1: Je moet mogelijk een onnodig hoge erfbelasting betalen.

Verrassing 2: De familie van de overleden partner eist de woning - en andere bezittingen zoals bankrekeningen en inboedel - op.

Verrassing 3: Er valt een inkomen weg doordat het partnerpensioen niet is geregeld.

Verrassing 4: De kinderen van de overledene komen hun kindsdeel opeisen.

De kracht van een samenlevingscontract en testament

Door een notarieel samenlevingscontract – en een testament – op te laten stellen, kun je deze problemen voorkomen. Je laat elkaar weliswaar verdrietig, maar goed verzorgd achter en voorkomt onaangename verrassingen.

Meer weten?

Leg jullie relatie vast in een notarieel samenlevingscontract. Wil je eens verder praten over wat je precies vast wilt en kunt laten leggen? Neem vandaag nog contact met ons op!