Geen testament? Dan bepaalt de wet

Wanneer je overlijdt en je hebt geen testament, dan geldt het wettelijk erfrecht. Als je een echtgeno(o)t(e), geregistreerd partner of kinderen hebt, dan is de situatie duidelijk. Heb je die niet, dan bepaalt de wet dat vervolgens ouders, broers en zussen erfgenamen zijn. Dit lijkt logisch, maar kán leiden tot complexe situaties. Als iemand uit een gezin met dertien kinderen komt, betekent dit bijvoorbeeld dat volgens de wet zowel de ouders (indien nog in leven) als alle twaalf de broers en zussen erfgenamen worden. Een erfgenamenonderzoek neemt in zo'n situatie veel tijd in beslag en brengt hoge kosten met zich mee. Als één (of meerdere) broer(s) of zus(sen) in het buitenland woont/wonen of al is/zijn overleden, wordt het erfgenamenonderzoek nóg tijdrovender en duurder. Heb je geen partner of kinderen, geen ouders die nog in leven zijn én geen broers of zussen? Dan schrijft de wet voor dat er tot de zesde graad gezocht moet worden naar erfgenamen. Denk hierbij aan afstammelingen van je overgrootouders. Gelukkig komt dit in de praktijk zelden voor.

Wat als het om een minderjarige gaat?

Als een minderjarige overlijdt –  die meestal geen partner of kinderen heeft –, geldt ook het wettelijk erfrecht. Vaak woont een minderjarige nog thuis, wat het een stuk gemakkelijker maakt om erfgenamen te traceren, maar ook hierbij geldt dat een erfgenamenonderzoek tijdrovend en duur kan zijn.

Zelfregie en vaak geen (onnodige) hoge kosten dankzij een testament

Het opstellen van een testament geeft je zelfregie over je nalatenschap. Zelfs als je geen partner, kinderen, andere familieleden of vrienden hebt aan wie jij iets kunt of wilt nalaten, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld een goed doel aan te wijzen als erfgenaam.

Daarnaast kun je, door in je testament een duidelijke erfstelling op te nemen, een tijdrovend en duur erfgenamenonderzoek voorkomen. Dit zorgt voor duidelijkheid en zekerheid bij erfgenamen. Voor hen is het vaak geruststellend om te weten waar ze aan toe zijn en wat de wens van de overledene is. Daarnaast kan een testament helpen om mogelijke conflicten te voorkomen. Al deze factoren maken dat wij adviseren om toch, of zelfs juíst, een testament op te stellen als je geen partner of kinderen hebt.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er met je nalatenschap gebeurt als je niets regelt? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin we je vragen beantwoorden en adviseren over jouw specifieke situatie.

Kyung Mentink, notarieel medewerker bij Sauer en Oonk Adviseurs en Notarissen