Testament is ook belangrijk als je geen geld hebt

We schreven al eerder blogs over het belang van een testament, maar wij merken dat veel mensen denken dat een testament alleen belangrijk is als je veel geld hebt. Het klopt dat vermogende mensen de gang naar de notaris meestal wel maken, maar ook als je niets hebt en zelfs als je schulden hebt, is het belangrijk om iemand aan te stellen die zaken voor je kan regelen. Dit geldt met name voor ouders met kinderen. Naar wie gaan de kinderen als er iets met jou gebeurt? Stel je bent een alleenstaande ouder en er is geen andere ouder in beeld. Wie wordt er dan tot voogd benoemd? Wie zorgt ervoor dat de kinderen bij de juiste personen terechtkomen? Als je kinderen 18 worden, kunnen ze dan verstandig met een erfenis omgaan – ook al is het maar een bedrag van duizend euro – of is er iemand die toezicht moet houden? Wie regelt de uitvaart? Wie zegt alle abonnementen op? Wie zegt de huurwoning op, wie verkoopt de koopwoning? Zaken die vele malen belangrijker zijn dan het besparen van erfbelasting.

Alleenstaand zonder kinderen? Ook dan is een testament waardevol

Ben je alleenstaand en heb je geen kinderen? Dan zou je geneigd kunnen zijn geen testament op te laten maken vanwege de kosten. Maar in dat geval moet een notaris je wettelijke erfgenamen zien op te sporen. Dat kan flink in de papieren lopen en de kosten daarvoor zijn vele malen hoger dan wanneer je iemand tot executeur had benoemd.

Eenzaamheid en het benoemen van een executeur

Helaas kennen we – ook in Nederland – eenzaamheid. Maar liefst dertig procent van de volwassen Nederlanders is matig tot sterk eenzaam. Veel van hen denken dat ze niemand hebben die ze in hun testament kunnen aanwijzen om deze taken uit te voeren. Gelukkig kun je ook de notaris vragen om belangrijke beslissingen voor je te nemen. Sauer en Oonk heeft hiervoor Stichting SOBER opgericht, wat staat voor Sauer en Oonk Beheer en ExecuteuR. Wij kunnen als executeur alles van A tot Z regelen, zoals het regelen van de uitvaart, de bankzaken en het verkopen van de woning. Ook zorgen wij ervoor dat het bedrag dat overblijft aan de erfgenamen wordt toegekend.

Afwikkelen van een nalatenschap is een omvangrijke taak

Deze stichting kan ook worden ingezet als je wel familieleden hebt, maar hen niet wilt belasten met deze taken. Het afwikkelen van een nalatenschap is een omvangrijke taak en duurt al snel anderhalf tot twee jaar. Stel dat je alleen nog ouders hebt die op leeftijd zijn, dan wil je hen niet belasten. Maar het kan ook zo zijn dat je volwassen kinderen hebt met een druk eigen leven, die deze veeleisende taak er niet bij kunnen hebben. Ook hierin voorziet onze stichting.

Boekje met instructies voor nabestaanden beschikbaar

Ken je het boekje ‘Instructies voor mijn nabestaanden’ al? Het is een boekje waarin je je wensen kunt noteren voor na je overlijden. Het helpt je nabestaanden enorm om de begrafenis, crematie en nalatenschap te regelen op de manier zoals jij die wenst. We geven het je graag mee, bijvoorbeeld bij een afspraak om een testament op te stellen. We realiseren ons dat dit geen prettig onderwerp is, toch is het aan te raden eens over dit onderwerp na te denken op een gepast moment, eventueel samen met je naasten. Overweeg je ook om een executeur te benoemen, neem dan gerust contact met ons op.