Waarom naar de notaris?

Wanneer je te maken krijgt met het overlijden van een geliefde, is het van belang om een notaris te raadplegen. Dit is nodig om alle aspecten van de nalatenschap correct af te handelen. Een notaris kan bijvoorbeeld diverse registers raadplegen die je niet altijd zelf kunt raadplegen. Zo kan het zijn dat er een testament is opgesteld waarvan je niet op de hoogte bent. Zelfs als het vermogen van de overledene beperkt is of er schulden zijn, is het noodzakelijk om juridisch advies in te winnen. Wij kunnen je adviseren of je de nalatenschap het beste zuiver kunt aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Elke keuze heeft namelijk verschillende gevolgen en is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Daarover schreef Giardella eerder een blog.

Wanneer naar de notaris?

Je hoeft echt niet direct na het overlijden van je dierbare naar de notaris. Dat is wel het laatste waar je behoefte aan hebt op dat moment. Meestal is het ruim voldoende om een week na de uitvaart contact op te nemen. Omdat sommige zaken binnen een bepaalde termijn geregeld moeten worden, is het raadzaam om geen maanden te wachten. Vind je dat prettig, mag je ook altijd voor de uitvaart al contact opnemen. Overigens geldt dat aIs er een uitvaartexecuteur is aangesteld, hij of zij waarschijnlijk al de nodige stappen heeft genomen om de zaken met betrekking tot de uitvaart en de nalatenschap te regelen.

Wat kun je verwachten bij de notaris?

Tijdens de afspraak op het notariskantoor bekijkt en beoordeelt een adviseur het testament van de overledene. De adviseur kan ook praktische vragen beantwoorden, zoals wat er moet gebeuren met eigendommen, wie er wanneer contact moet opnemen met financiële instellingen, het regelen van belastingaangifte, en het aanpassen of opzeggen van verzekeringen. De adviseur biedt niet alleen juridisch advies, maar kan ook het gehele afwikkelingsproces van de nalatenschap coördineren.

Aangifte van erfbelasting

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de aangifte van erfbelasting. Dit wordt soms verward met de reguliere inkomstenbelasting. Een gesprek met een notaris biedt de mogelijkheid om op een ontspannen manier alle te ondernemen stappen te bespreken en te plannen. Of je uiteindelijk de volledige afwikkeling van de nalatenschap aan de notaris overlaat, of slechts een specifiek onderdeel zoals de verklaring van erfrecht, hangt volledig af van jouw wensen en behoeften.

Koesteren van herinneringen

Het verlies van een dierbare is een emotioneel zware periode. Het raadplegen van een notaris kan helpen om de administratieve en juridische aspecten van de nalatenschap met zorg en precisie af te handelen, waardoor je je kunt richten op het rouwproces en het koesteren van de herinneringen aan je geliefde.

Nieuwsgierig?

Meer weten over de rol van de notaris  na een overlijden? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.