Online notaris goedkoper. Soms.

Het grootste voordeel van een online notaris is de kostenbesparing. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Standaard stappenplan, standaard oplossing

Als je online een testament laat opstellen of een verklaring van erfrecht aanvraagt na een overlijden, doorloop je een standaard stappenplan met standaard vragen. Die beantwoord je zonder echt te begrijpen wat de consequenties zijn van je antwoorden. Weet jij bijvoorbeeld welk testament het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie? Enig idee wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes na een overlijden? De notaris die de akte passeert controleert maar heel beperkt op de inhoud, dus daar kun je ook niet te veel op vertrouwen.

De waarde van advies op maat

Persoonlijk advies is in veel gevallen van onschatbare waarde en dat is precies wat een notaris van vlees en bloed geeft. Zo kijkt hij of zij bij het opstellen van een verklaring van erfrecht na een overlijden bijvoorbeeld ook naar het verleden. Is er eerder een partner overleden waar nog vorderingen op zijn? Dan kan het soms verstandiger zijn om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Hij of zij voert bovendien een grondige risicoanalyse uit en geeft – als dat nodig is – extra advies naast de gangbare zaken bij het regelen van een nalatenschap, bijvoorbeeld of er belasting bespaard kan worden.

Goedkoop kan duurkoop zijn

Wij hebben regelmatig mensen aan tafel die online een verklaring van erfrecht hebben aangevraagd, om vervolgens te ontdekken dat er meer nodig was dan alleen dat om het testament uit te kunnen voeren, zoals bijvoorbeeld een akte van vestiging van vruchtgebruik. Pas later komen ze erachter dat ze deze akte alsnog moeten laten opstellen. Wij kunnen al in het eerste gesprek beoordelen wat er precies geregeld moet worden en dat zo mogelijk in één akte verwerken. Mensen komen ook regelmatig bij ons terecht omdat de akte niet naar iemands specifieke situatie is opgesteld, of omdat de bank iets niet accepteert.

Ook de notaris van vlees en bloed zit op de digitale snelweg

Vaak wordt de online notaris gezien als gemakkelijk vanwege de dienstverlening op afstand. Sinds de coronapandemie zijn ook wij de digitale weg ingeslagen. Zo communiceren we via beeldbellen als iemand daar voorkeur voor heeft en kunnen we documenten delen via onze portaalomgeving. Natuurlijk is het soms nodig om langs te komen om een akte te ondertekenen, maar dat is ook het geval bij een online notaris. Dit hoeft dus niet per se de reden te zijn om voor een online partij te kiezen.

Meer weten?

Bij Sauer & Oonk staan we klaar om je te helpen met al je vragen en om je stap voor stap door het proces te begeleiden. Of je nu behoefte hebt aan juridisch advies of gewoon meer informatie wilt, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.