Afspraak en persoonlijk contact

In een eerdere blog schreef mijn collega Giardella al waarom iedereen na een overlijden een afspraak bij de notaris zou moeten maken. Ook het verkrijgen van een verklaring van erfrecht begint met het maken van een afspraak. Dit kan telefonisch of op ons kantoor plaatsvinden. Dat moment van persoonlijk contact is van groot belang. Tijdens deze afspraak nemen we de situatie door. Had de overledene schulden, wat zijn dan de risico’s en we bespreken de erfbelasting. Is de situatie eenvoudig, dan zijn we met tien minuten klaar, maar vaak duurt het langer. Je gaat in ieder geval goed geïnformeerd de deur uit.

Registers raadplegen

Vervolgens gaan we verschillende registers raadplegen. We controleren bij de gemeente wie de erfgenamen zijn en we checken of er een testament is en wat de laatste versie hiervan is. Immers, het testament dat je op het spreekwoordelijke nachtkastje van de overledene hebt gevonden, hoeft niet noodzakelijkerwijs de meest recente versie te zijn.

Formulieren opstellen

Afhankelijk van de keuze om de erfenis zuiver of beneficiair te aanvaarden óf te verwerpen, stellen wij de juiste formulieren op. Die worden door de erfgenamen ondertekend. We wachten totdat iedereen de formulieren heeft getekend voordat we verdergaan.

Verklaring van erfrecht of opnieuw onderzoek

Als de erfenis wordt aanvaard, wordt deze keuze opgenomen in de uiteindelijke verklaring van erfrecht. Dit document bevestigt officieel wie de erfgenamen zijn en geeft inzicht in de aanvaarding van de erfenis. Wordt de erfenis verworpen, dan gaan we opnieuw onderzoek doen naar de erfgenamen om zo de afwikkeling van de nalatenschap te vervolgen.

Uitgebreide akte

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin wij officieel vaststellen wie de erfgenamen zijn en wordt een eventueel testament, met bijvoorbeeld een executeur, uitgezocht en in de akte opgenomen. Het is geen documentje dat je ‘even snel’ kunt verkrijgen. Het is een uitgebreid document waarin alle erfgenamen en de manier van aanvaarden worden opgenomen. Is er sprake van een woning, dan wordt de verklaring van erfrecht ook ingeschreven bij het kadaster. Het vereist persoonlijk contact, het beantwoorden van wederzijdse vragen en gedegen onderzoek. Een overlijden brengt natuurlijk veel verdriet met zich mee, maar het is belangrijk te beseffen dat de verklaring van erfrecht een cruciale stap is bij de afwikkeling van een nalatenschap. Door je goed te laten informeren, kun je mogelijke complicaties voorkomen.

Nieuwsgierig?

Meer weten over het erfrecht? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.