De familiehypotheek

Bij het lenen van geld bij de bank moet u aan strenge voorwaarden voldoen. Soms is een familiehypotheek dé uitkomst, waarbij ouders hulp kunnen bieden. In plaats van geld lenen van de bank om een woning te kopen, wordt dit geld geleend van ouders. Zij vragen rente daarvoor, waardoor hun spaargeld meer oplevert dan dat het op een spaarrekening staat. Het lenen bij de 'familiebank' levert mogelijk ook belastingvoordeel op, net als bij een gewone hypotheek.

Aanvulling

Als de bank niet meer dan 100% van de waarde van een woning wil financieren, dan kan een familiehypotheek een uitkomst zijn. Ouders kunnen het bedrag dat bijvoorbeeld nodig is voor eventuele bijkomende kosten of een verbouwing lenen.

Overeenkomst

Net als bij een 'gewone' hypotheek moet een familiehypotheek ook worden vastgelegd in een overeenkomst. Beide partijen moeten zich aan die overeenkomst houden. Onder meer de afgesproken rente en aflossing staan in de overeenkomst.

Hypotheekrenteaftrek

Als u gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek, mag de rente niet veel afwijken van wat een bank zou vragen voor dezelfde lening. De lening moet dus vergelijkbaar met een lening bij een bank, zowel qua rente als qua looptijd. Zodra de overeenkomst voldoet aan deze voorwaarden en de andere voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek, dan mag het kind de hypotheekrente aftrekken in de aangifte van de inkomstenbelasting. De notaris controleert of deze overeenkomst aan alle eisen voldoet. De Belastingdienst controleerde of de gevraagde rente voldoet.

Schenken

Ouders hoeven over ontvangen rente geen belasting te betalen. Daarnaast kunnen zij de jaarlijkse kosten van het kind aan rente en aflossen schenken. Houd hierbij rekening met het toegestane jaarlijkse bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken aan kinderen.

Partner

Lenen aan een zoon of dochter betekent vaak ook lenen aan een schoonzoon of -dochter, indien er sprake is van huwelijk in gemeenschap van goederen. Samen zijn ze aansprakelijk voor de schuld. Als zij niet zijn getrouwd of als ze huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken, dan kan er alsnog worden vastgelegd dat beiden niet hoofdzakelijk aansprakelijk zijn. Zo doet de bank dat ook. De kans wordt hierdoor vergroot dat de schuld wordt terugbetaald.

Risico

Een familiehypotheek is niet risicoloos. Het gaat namelijk om een groot geldbedrag en een lange looptijd. Ouders moeten dus wel een goede buffer overhouden. Denk ook na over situaties waarbij het kind tijdelijk werkloos wordt of arbeidsongeschikt. Om deze risico's in te perken kan een ouder zijn of haar kind vragen om bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Onze mensen

Quirine Claas
Notaris
Karin Lissenburg
Karin Lissenburg
Notarisklerk
Joyce Luijsterburg
Notarisklerk
Tine Ramstijn
Notarisklerk
Sylvia van der Meijden
Notarieel medewerker
Evy Maas
Evy Maas
Notarisklerk
Ethel 't Gilde
Notarieel medewerker